Zoals je kunt lezen, biedt een infraroodsauna een hele reeks therapeutische voordelen en effecten. Toch nog even dit:

 • Er mag niet geïmpliceerd of afgeleid worden dat een infraroodcabine een geneesmiddel is. Het geneest niks, maar verlicht heel wat klachten.
 • Als je je ziek voelt of medische problemen hebt, raadpleeg dan eerst en vooral je dokter.
 • Als je medicijnen gebruikt, controleer dan samen met je arts of apotheker elke mogelijke verandering in het effect van het medicijn door interactie met infrarode energie.
 • Het is niet raadzaam om de lichaamstemperatuur te verhogen van iemand met suppressie van de bijnier, systematische lupus erythematosus of multiple sclerose.
 • Als je recent een gewrichtskwetsuur hebt opgelopen, mag die gedurende de eerste 48 uur na verwonding of tot het gewricht niet meer warm en gezwollen staat, niet verwarmd worden. Als een of meer gewrichten chronisch warm en gezwollen zijn, is het mogelijk dat deze gewrichten amper reageren op eender welke verwarming. Krachtig verwarmen is af te raden bij infecties van tanden, gewrichten of andere weefsels.
 • Als je zwanger bent of vermoedt dat je zwanger bent, stop dan met naar de sauna te gaan. Een saunabeurt van een Finse vrouw, waarbij de warmte niet zo diep in het lichaam doordringt, duurt slechts 6 tot 12 minuten en ze verlaten de sauna meteen als ze zich onwel voelen. Het niet-intensieve gebruik van de sauna wordt niet in verband gebracht met problemen bij de geboorte. Maar het gebruik van infraroodsauna's kan 2 tot 3 keer intenser zijn en overeenstemmende sessies van 2 à 6 minuten zijn elk minimaal risico niet waard.
 • Metalen pinnen, bouten, kunstgewrichten of andere chirurgische implantaten reflecteren infrarode stralen en kunnen dus niet verwarmd worden door dit systeem. Raadpleeg in dat geval je arts vooraleer je een infraroodsauna gebruikt. Je moet in elk geval meteen stoppen met het gebruik van een infraroodsauna als je pijn voelt rond de implantaten. Siliconen absorberen wel infrarode energie. Implantaten of prothesen uit siliconen die dus een neus of oor vervangen, kunnen worden opgewarmd door de infrarode stralen. Aangezien siliconen pas bij meer dan 200°C smelten, zou het gebruik van een infraroodsauna geen negatieve invloed mogen hebben. Maar we raden aan om dit eerst te bespreken met je arts.
 • Het verwarmen van de onderrug bij vrouwen tijdens de menstruatieperiode kan de menstruatievloed tijdelijk verhogen. Dit is volledig onschadelijk.
 • Patiënten die aan hemofilie lijden en mensen die vatbaar zijn voor bloedingen moeten het gebruik van infrarood of elke soort verwarming die vasodilatatie zou kunnen opwekken, vermijden.
 • Het is sowieso evident dat wanneer een aandoening verergert door het gebruik van een infrarood thermisch systeem, het gebruik moet worden stopgezet. Mensen ervaren normaal gezien geen pijn tijdens het gebruik van een infraroodsauna, tenzij er contra-indicaties zijn. Als je tot die groep behoort, is het aan te raden om geen gebruik te maken van stralingswarmte in die periode.
 • Probeer niet om zelf een ziekte te behandelen met een infraroodsauna zonder rechtstreeks toezicht van een arts.